Call of Duty Vanguard, een goede of slechte game

Onlangs is de allernieuwste Call of Duty uitgebracht, vele hebben hier lange tijd naar uitgekeken. Dat bleek ook wel uit de verkoopcijfers, het spel vloog als een warm broodje over de toonbank. Twijfel jij nog of je het spel moet kopen? Lees dan dit review, wij vertellen je wat de sterke en zwakke punten van deze game zijn zodat jij een weloverwogen beslissing kunt maken. Ben je de game al aan het spelen? Lees dan door om te kijken of je het met ons eens bent of dat je een heel andere mening bent toegedaan.

De Tweede Wereld oorlog is weer helemaal terug

De eerste Call of Duty games speelde zich af in de Tweede Wereldoorlog. Dit is dus bekend terrein. Sindsdien hebben de makers voor de afwisseling verschillende andere tijdsperiodes verkent, echter WW2 blijft een favoriet voor zowel de gamers als de makers zelf. Het is daarom een pluspunt dat Call of Duty: Vanguard zich hier weer afspeelt. Wat is er toch zo mooi aan games die zich in deze periode afspelen? Dat heeft waarschijnlijk te maken met de Nazi’s, dit zijn toch wel de ultieme ‘bad guys’. Iedereen krijgt een warm gevoel wanneer je een stel Nazi’s afknalt. Game ontwikkelaar Sledgehammer Games heeft een uitstekende job gedaan. Ze hebben deze periode realistisch en meeslepend weergegeven.

Hoe bevalt de single-player van deze game ons?

De single-player van Call of Duty is altijd heel leuk, maar laten we eerlijk zijn: het is slechts een opwarmertje voor al het online geweld. Bij de single-player kan je al een beetje wennen aan de gameplay, voor velen begint het echte werk pas bij de multiplayer. Toch zijn er ook nog steeds mensen die erg veel geven om een goede single-player vandaar dat Call of Duty daar nog steeds aandacht aan besteedt en wij deze modus als eerste zullen bespreken.

Het verhaal volgt een aantal excentrieke soldaten die afkomstig zijn uit allerlei landen. Ze hebben slechts een doel: ze moeten voorkomen dat project Phoenix in de handen valt van Hermann Freisinger, de SS-commandant. Het eerste level speelt zich af op een trein, je leert hier je medesoldaten kennen, en kan gelijk vol aan de bak. Er is heel wat schietwerk in deze dolle rit.

Na het begin van de campagne krijg je te maken met een aantal flashbacks. Je volgt elk van de figuren uit je crew, terwijl zij hun verhaal vertellen. Je komt dus overal in de wereld terecht, en vecht in zowel Rusland als in tropische gebieden. Het is vermakelijk, maar toch niet heel imponerend. Je bent namelijk voortdurend in andere plaatsen waardoor er niet heel veel lijn zit in het verhaal. Er is weinig samenhang. Verder zijn er ook niet veel memorabele momenten. Tot slot duurt de campagne maar 5 uur, dit heb je natuurlijk zo uitgespeeld.

De multi-player is ijzersterk!

De multi-player maakt veel goed. Deze is namelijk wel uitstekend. Er zijn maar liefst 20 maps waar je uit kan kiezen. De hoeveelheid maps is niet alleen hoog, ook de kwaliteit is erg sterk. Er zijn bijvoorbeeld nieuwe mogelijkheden. Je kunt cover kapotschieten, waardoor je niet meer zo veilig kunt schuilen. Dit voelt aan zoals de chaos bij Battlefield, maar het is toch meer ingetogen. Er zijn eveneens nieuwe gamemodi, voorbeelden daarvan zijn Patrol en Champion Hill. Het concept van Patrol is erg leuk, je moet in een bepaald gebied op de map blijven staan om punten te scoren. Echter, de locatie verandert voortdurend. Hierdoor is er constant iets nieuws aan de gang, waardoor een chaotische maar vermakelijke strijd gecreëerd wordt.

De gameplay van dit spel is ook hartstikke sterk. Het voelt enorm responsief aan. In dit spel wordt de engine gebruikt van Modern Warfare, alleen dan nog beter. Deze engine wordt erg gewaardeerd door veel CoD fans. Zij zullen dus tevreden zijn met Vanguard!

Je kunt zelf bepalen hoe gek je de chaos wilt!

Het grootste voordeel van Call of Duty Vanguard is dat je veel dingen zelf kunt afstellen. Je kunt bijvoorbeeld bij elke map bepalen met welk objective je speelt maar ook het aantal spelers op de map. Je kunt kiezen voor 6x6 of 12x12 of 24x24. Wanneer je het spelers aantal verandert, voelt de game opeens heel anders aan. Met 48 spelers in het totaal is het vooral heel veel en voortdurend knallen. Bij 6 tegen 6 kun je veel meer rondsluipen, en tegenstanders plotseling verassen. De eerste optie lijkt wat meer op Battlefield, terwijl de laatste een beetje aan Farcry doet denken.

Er zijn ook veel dingen hetzelfde gebleven. Dit is misschien weinig origineel, maar aan de andere kant: waarom zou je iets veranderen wat al zo goed werkt? Je kunt je eigen loadout maken, verder zijn er killstreaks en is de battle pass ook aanwezig. In Vanguard zit ook een zombieversie. De maker van deze CoD heeft ooit zelf de nazi-zombie gecreëerd. Het is dus wel passend dat zij deze opnieuw introduceren. Deze map speelt zich af in het koude en verwoeste Stalingrad.

Hoe bevalt de zombiemodus van Call of Duty Vanguard?

Het is een heel leuk idee om een zombiemodus toe te voegen, en het is wel degelijk goed uitgevoerd en vermakelijk om te spelen. Echter, de aangeboden content is wel heel karig, vooral wanneer je het vergelijkt met de rest van het spel. Je begint met een hele loadout in Stalingrad, waar je verschillende objectives moet uitvoeren. Ondertussen proberen talloze zombies jou uit te schakelen. Vanuit Stalingrad word je af en toe naar een andere map geteleporteerd. Dit zijn echter dezelfde maps uit de multiplayer, maar dan ietwat anders. Het duurt maar 5 rondes voordat het avontuur voorbij is. Het is dus een vrij karig aanbod. Ook al zijn de dingen die je voorgeschoteld krijgt wel heel leuk. Je kan bijvoorbeeld upgrades kopen, waardoor het spel wat meer divers wordt.

Al met al is Call of Duty Vanguard een hele leuke en vermakelijk game. Wanneer je een CoD fan bent dan zal je ook zeker tevreden zijn met dit exemplaar. Toch springt deze CoD er niet echt bovenuit. Het is niet zo vernieuwend. Eigenlijk is het de oude vertrouwde formule in een nieuw jasje. Lekker en vermakelijk knallen!