Wat zijn de leukste shooter games?

Games evolueren voortdurend. Vroeger waren veel spelletjes bijvoorbeeld in 2D. Dat kun je jezelf tegenwoordig amper voorstellen. De afgelopen jaren verschenen er spellen zoals Red Dead Redemption. De graphics in dit spel zijn levensecht!

Games hebben dus een hele verandering ondergaan. Er is veel verbeterd. Ook al hebben oude spelletjes natuurlijk ook hun charme. De eerste versies van Mario zijn nog steeds heel erg vermakelijk. Of neem nou Pokémon, dit is nog steeds heel erg leuk om te doen.

Een genre dat in de loop der jaren steeds populairder is geworden, is de shooter game. Over de afgelopen paar decennia zijn er talloze klassiekers verschenen. Wij hebben in dit artikel een aantal van de leukste shooter games op een rijtje gezet. Daar hoort Call of Duty natuurlijk bij. Maar welke shooters zijn nog meer supertof om te spelen?

Wolfenstein

Dit was de allereerste first-person shooter game. En daarom een echte klassieker. Je speelt een soldaat van de geallieerden die naar het kasteel Wolfenstein gaat om daar met de Nazi’s te vechten. De eerste shooter had dus gelijk een klassiek thema te pakken: vechten met nazi’s. Tegenwoordig zijn er talloze games waarbij dit het doel is. Hier vallen ook talloze klassiekers onder. De eerste Medal of Honor games om een voorbeeld te noemen, maar ook de eerste Call of Duty spelletjes.

De graphics van Wolfenstein zien er niet uit, maar toch is het een heel vermakelijk spel. Het draait immers nog steeds om hetzelfde principe als talloze games van vandaag de dag. Heel veel vijandelijke poppetjes neerschieten.

Deze klassieker heeft ook een vervolg gekregen. Dit spel heette ‘Return to Castle Wolfenstein’. Het spel is echt uniek. Het begint namelijk als een normale shooter waarbij je het tegen de Duitsers op moet nemen. Echter, al snel evolueert het spel zich tot een horror game vergelijkbaar met Half-Life. Waarbij je het tegen allerlei bizarre schepsels moet opnemen.

Duke Nukem

Duke Nukem is ook een heel tof spel dat heel lang geleden is uitgekomen, in 1996. Je speelt Duke Nukem, een hele stoere gast die de aarde moet redden van een buitenaards invasie. Duke heeft aan zelfvertrouwen geen gebrek. Misschien heeft dat te maken met zijn uiterlijk. Een gespierd lichaam waar zelfs Arnold Schwarzenegger jaloers van zou worden. En om het af te maken een coole zonnebril die nooit afgaat.

Duke Nukem heeft ook altijd iets gevats om te zeggen. Een van zijn aartsvijanden zijn aliens die eruitzien als gigantische varkens. Varkens die wel over enorme pistolen beschikken! Wanneer hij deze afknalt en ze in duizenden stukjes exploderen zegt hij meestal: ‘Making bacon’. Of wat dacht je van de volgende uitspraak: ‘Your face, your ass - what's the difference?’ Je zal regelmatig hard moeten lachen wanneer je dit spel speelt.

Medal of Honor

Natuurlijk is Medal of Honor ook een absolute klassieker die je absoluut eens gespeeld moet hebben. Zowel de campaign als de multiplayer zijn het spelen waard. Je speelt een geallieerde soldaat die overal op de wereld de strijd aangaat met de Duitsers. Het eerste level speelt zich af in Algiers. Maar uiteindelijk kom je ook op het strand terecht, tijdens D-Day. Het is absoluut heel leuk om deze levels te spelen.

De multiplayer is ook fantastisch. Medal of Honor is een echte trendsetter geweest. Zij zijn eigenlijk de vader van een heleboel hedendaagse spellen zoals Call of Duty en Battlefield. Deze spelletjes zijn heel leuk om te doen op de Playstation, Xbox of de computer. Het is natuurlijk mooi om samen met je vrienden deze games te spelen. Je kunt het tegen elkaar opnemen, of samenwerken en de tegenstanders verslaan.   

Tegenwoordig zijn deze multiplayer games de meest populaire games die er zijn. We hebben dit voor een groot deel aan de developers van Medal of Honor te danken. We kunnen hen er dus dankbaar voor zijn.

Half-Life

Half-life werd jarenlang beschouwd als de beste game ooit gemaakt. Het spel speelt zich af in een basis waar je uit moet ontsnappen. Echter, dit is niet zo makkelijk. Er zijn namelijk allerlei gruwelijke wezens die het op jou voorzien hebben. Half-Life is zo’n goede game omdat het heel spannend is. Je schrikt je voortdurend rot. De makers van het spel hebben dit heel goed voor elkaar gekregen.

Er zat ook een online game gekoppeld aan Half-Life, dit was Counter-Strike. Dit spel was ook voor een lange tijd de populairste online shooter. Voordat Medal of Honor uitkwam en deze positie veroverde. Half-Life is dus ook op dit punt een echte trendsetter geweest.

Farcry

Een andere klassieker is Farcry. Dit spel verschilt flink van andere gebruikelijke shooters. Bij de meeste games uit dit genre is het namelijk gebruikelijk om met veel geweld zoveel mogelijk tegenstanders genadeloos af te knallen. Hoewel je in Farcry ook meer dan genoeg schietwerk hebt, wordt er vooral ook veel rondgeslopen. Wanneer je namelijk rechtstreeks op je tegenstander afstormt, dan heb je een probleem. Je wordt dan van alle kanten aangevallen.

Het is dus een realistisch spel wat dit betreft. Je moet je goed verbergen in het struikgewas en omtrekkende bewegingen maken. Alleen op die manier kun je succes hebben. Dit geeft het spel een hele andere dimensie. Het is daarom niet verbazingwekkend dat deze game ook zo populair is geworden.

Farcry lijkt in de verte wel een beetje op ‘Return to Castle Wolfenstein’. Dat komt omdat het spel heel normaal begint. Je neemt het op tegen allerlei soorten huurlingen. Echter, gedurende de game kom je erachter dat alles niet is zoals het lijkt. Er blijken namelijk vreemde wezens aanwezig te zijn, die nog veel gruwelijker en gewelddadiger zijn dan de huurlingen.

Het spel speelt zich af in Afrika. Dit maakt dat de game erg mooi en vermakelijk is. De landschappen zijn namelijk uiterst mooi en realistisch. Ook kun je er goed in rondsluipen, wat de game nog toffer maakt.

De voertuigen waarmee je rondrijdt, de wapens die je gebruikt, de manier waarop de huurlingen zich kleden, en de manier waarop de plaatselijk inwoners zich gedragen, dit is allemaal levensecht. Ook de gebouwen en hutjes zien eruit als typische Afrikaanse gebouwen. Een echte aanrader!