De Golfoorlog

Een van de grootste controversiële oorlogen in onze eeuwen. De Golfoorlog is een van de oorlogen die zich afspeelde in het Midden Oosten. De Golfoorlog werd een volledig internationale oorlog nadat de Verenigde Staten zich bemoeide met de oorlog, dit kwam nadat Irak had besloten om oorlog uit te voeren tegen Kuwait voor zijn land. Hierdoor werden er coalities gemaakt om te zorgen dat Irak de oorlog verliest. Er zijn veel verhalen over de oorlog en ook controversies waardoor de reden van de oorlog vaak onduidelijk is. Toch is de Golfoorlog een van de belangrijkste conflicten die hierdoor de hele wereld een beetje heeft laten veranderen. Toch kan het zijn dat er door te veel en mogelijk te onduidelijke informatie het vaak de mist in kan gaan over het vinden van de juiste informatie. Hiervoor hebben wij deze tekst voor u, in deze tekst gaan wij het hebben over de Golfoorlog, wat de gevolgen hiervan zijn en extra informatie over deze oorlog zoals welke landen allemaal hebben meegeholpen om tegen Irak in te gaan voor zijn aanval tegen Kuwait.

De Koude Oorlog en de Iraakse-Iraanse oorlog

Door de koude oorlog heen, Iraq was altijd al een bondgenoot voor de Russen. De koude oorlog was een periode met veel oorlogen die door andere landen gehouden werden, deze landen zouden veel steun gekregen door of de Verenigde Staten of door de Sovjet Unie. Dit werd gedaan om directe oorlog tegen Amerika te vermijden om toch een soort van oorlog met elkaar te hebben maar met andere landen die in de naam van de ene regering vocht. De Verenigde Staten was ook bang om Irak en zijn Anti Israëlisch-Palestijnse politiek. Ook was de Verenigde Staten tegen dat Irak de Palestijnse militante groep steunde. Hierdoor werd uiteindelijk Iraq toegevoegd aan de Amerikaanse lijst van landen die terrorisme steunen. Toch bleef de Verenigde Staten neutraal na de Iraakse Invasie van Iran in 1980. Toch werd er steun aangeboden aan Iraq met wapens en voertuigen door de Verenigde Staten. Toch is het Irak niet gelukt om een goed offensief te maken tegen Iran en begon Iran een tegenaanval in te gaan. Dit heeft de Verenigde Staten bang gemaakt en daardoor zijn steun aan Irak vergroot met meer wapens en voertuigen. De reden hiervoor was om Iraq zich niet te laten capituleren tegen Iran. Hierdoor heeft de Verenigde Staten zich opengesteld voor Diplomatieke besprekingen en werden ze verwijderd uit de lijst van staten die terrorisme steunt. Door dat de Verenigde Staten Iraq meer wilt steunen heeft Iraq besloten om toch vrede te sluiten omdat de oorlog vastliep en erin niet veel gebeurde. Toch ziet Iraq dit als een succes nu dat de Verenigde Staten veel wapens aan het leveren is. Hierna heeft de Verenigde Staten ook geprobeerd banden te laten herstellen door middel van bezoeken te maken naar Irak toe.

De reden voor de Golfoorlog

Toch heeft Irak een grote lening en moest daardoor de leningen terug vragen van landen die een lening hadden aan Iraq zoals Koeweit en Saoedi Arabië. Maar dit hebben ze beide afgewezen waardoor er een conflict begon te ontstaan. Dit conflict was met Kuwait, het land dat Kuwait bezit behoorde eerst tot Iraq in de tijd van het Ottomaanse Rijk. Helaas betekende dit ook niet veel voor Kuwait omdat zij beschermd werden door het Verenigd Koninkrijk. Tijdens de kolonisatie van het midden oosten door het Verenigd Koninkrijk werden er nieuwe grenzen gemaakt in het land. Het land werd eerst bezit door de Ottomanen maar werden afgepakt nadat de Ottomanen een oorlog hadden verloren tegen het Verenigd Koninkrijk.

De oorlog zelf en Operatie Desert Storm

Nadat conflicten erger werden had Kuwait uiteindelijk 500 miljoen aangeboden, maar dit is niet genoeg vergeleken met de schulden dat zij met Irak hebben. Het enige wat Iraq nu kon doen is oorlog verklaren en het land innemen. Dit was problematisch voor Kuwait omdat het land een klein leger had vergeleken met Irak die destijds een van de grootste legers hadden in de wereld, zij stonden op de 4de plaats. Hierdoor heeft Kuwait in paniek Diplomatieke gesprekken gestart met Amerika om te vragen voor hulp. De Verenigde Staten was hierdoor in aanraking geraakt met dit conflict, de Verenigde Staten was ook bang dat dit conflict zou escaleren naar de andere Midden Oosterse landen die ook met het conflict mee willen doen en daardoor een heel slagveld te creëren. Hierdoor moet deze keer de Verenigde Staten zijn voet erop zetten en Irak stoppen. Dit hebben ze gedaan met dreigementen zoals dat er sancties zullen vallen en moeten hierop tegen te gaan hun troepen terug laten trekken. Ook heeft de Arabische Coalitie een motie gestart voor hetzelfde doel waarbij Libië en Irak er tegen waren. Hierdoor heeft Kuwait nu steun van de Arabische Coalitie en de Verenigde Staten. De eerste acties die gedaan werden was het bombarderen van het Irakese land voor 42 dagen lang. In totaal werden er 88 duizend ton aan bommen gegooit aan het gebied waarmee de hele militaire industrie van Irak verwoeste werd en de civiele infrastructuur. Dit werd bekend als Operatie Desert Storm. De prioriteit van deze operatie is om de luchthavens van Irak te vernietigen zodat Iraq niet meer de lucht in kan gaan. Daarna waren de communicatie bronnen het doel voor de operatie. Dit is om mogelijk contact tussen soldaten en generaals te laten breken. De luchtoperatie was het belangrijkste stuk van de oorlog. Doordat er lucht dominatie gehaald werd, kon hierdoor de soldaten van de Coalities makkelijker het land binnengaan om langzaam Irak zich te laten overgeven.

Het einde van de oorlog

Dit bleek goed geholpen te hebben, want de coalitie heeft in totaal 250 soldaten kwijt geraakt terwijl Irak er in totaal meer dan 50 duizend soldaten vermoord werden en meer dan 200 duizend er gewond werden geraakt. Uiteindelijk na hevige gevechten heeft Irak verloren tegen de grote gevormde coalitie tegen Irak. De coalitie heeft zijn doel bereikt, om Kuwait weer vrij te stellen. Ook moesten Irakese soldaten uit Kuwait gaan, werd de Irakese infrastructuur in het land vernietigt en veel andere sancties en conflicten die gesteund werden door de Verenigde Staten. Toch zijn er controversies ontstaan zoals dat er een raar fenomeen gebeurde waardoor mensen die uit de Golfoorlog naar huis gingen een ziekte kregen genaamd het Golfoorlog Syndroom. Dit kwam mogelijk doordat er een gebied in Irak was waar veel radiatie zat waarvan weinig informatie was. Ook zijn er controversies dat de Verenigde Staten alleen de oorlog in zijn gegaan voor meer macht en om meer goederen en waarde te plunderen uit het land waarmee zij een excuus hebben gebruikt om oorlog te voeren. Ook zijn hiervoor foto's terecht gekomen van Amerikaanse soldaten die in een bank zaten waar het goud van Irak zat en dat het goud de echte reden was in plaats van de gevaarlijke wapens die Irak in bezit zou hebben wat ook niet duidelijk is. Toch heeft de Golfoorlog een nieuwe toekomst gevormd met controversies en conflicten en heeft het de wereld gevormd die wij van toen tot aan nu kennen.