Waarom is Call of Duty zo ongekend populair?

Al jarenlang is Call of Duty een van de populairste games ter wereld. De eerste versie verscheen al bijna twintig jaar geleden, al die tijd hebben miljoenen mensen wereldwijd genoten van het spel, en dat doen ze nog steeds. Om een voorbeeld te geven, het spel Call of Duty Black Ops 2 verscheen in 2012 maar heeft nog steeds een spelersaantal van 12 miljoen mensen. Hoe kan het dat een computerspel al die tijd interessant blijft, en blijkbaar nooit gaat vervelen? In dit artikel worden de redenen uiteengezet die Call of Duty al jarenlang tot een van de meest populaire games ter wereld maken.

Call of Duty heeft een hele sterke merknaam

Omdat Call of Duty al zoveel jaren populair is, heeft het een enorm sterke merknaam opgebouwd. Een van de makers van het spel is Infinity Ward. Dit bedrijf ontwikkelt al sinds 1999 first-person shooters. De eerste games die zij introduceerde waren de Medal of Honor spellen. In 2003 begonnen zij met Call of Duty. De eerste Call of Duty’s leken sterk op Medal of Honor. Ze speelden zich namelijk eveneens af in de Tweede Wereldoorlog, de gameplay had ook veel overeenkomsten. Met de introductie van de Modern Warfare serie veranderde dit. Dit spel speelt zich namelijk niet in deze tijdsperiode af. Vanaf dat moment kreeg Call of Duty steeds meer een eigen karakter.

Omdat het spel al jarenlang bestaat en heel veel mensen het spelen, heeft het een sterke merknaam gekregen. Bijna iedereen heeft wel eens van Call of Duty gehoord. Vandaar dat het spel zo goed verkoopt, je koopt nu eenmaal eerder iets waar je al bekend mee bent. Verder hebben alle delen die zijn uitgekomen goede beoordelingen gehad. Dit wekt vertrouwen op bij het publiek, zij weten dat ze waar krijgen voor hun geld. Verder is er een grote groep mensen die erg loyaal is aan Call of Duty. Ze spelen dit spel soms al jarenlang, het is een echt onderdeel van hun leven geworden. Er is een community ontstaan rondom het spel. Wanneer je zoveel tijd hebt gespendeerd aan iets, zal je eerder loyaal blijven en het niet snel in de steek laten.

Call of Duty is een hele leuke multiplayer game 

Een van de redenen dat Call of Duty al die jaren zo succesvol is geweest, is de multiplayer modus. In het begin toen het spel uitkwam, waren er nog niet zo heel veel multiplayer spellen, waardoor het spel iets unieks bood. Natuurlijk heeft multiplayer in zijn algemeenheid een aantal voordelen. Je kunt er eindeloos plezier aan beleven. Bij een spel dat alleen single-player heeft ben je na zo’n 40 uur meestal wel uitgespeeld. Wanneer je 50 a 60 euro voor een spel moet betalen is dit best prijzig. Een goede multiplayer kan je wel honderden uren spelen. Je haalt er dus veel meer uit.

Tegenwoordig is multiplayer veel populairder, maar kan Call of Duty zich nog steeds onderscheiden. De makers van het spel doen er veel aan om ervoor te zorgen dat ze het juiste spel ontwikkelen. Alle content wordt uitvoerig getest door designers, codeurs en producenten, en er vindt voortdurend overleg plaats.

Call of Duty heeft een hele vlotte multiplayer boordevol actie

Call of Duty onderscheidt zich van andere games door de snelle en spannende actie. Tegenwoordig zijn mensen steeds ongeduldiger, en hebben ze een hele korte spanningsboog. Ze willen direct goeie actie. Deze game voldoet hieraan door hun relatief kleine maps. Hierdoor kom je veel tegenstanders tegen en wordt er lekker veel geknald. Er zijn hierdoor ook veel close combat gevechten die natuurlijk heel spectaculair en spannend zijn. Verder zijn er meestal geen voertuigen aanwezig en ook geen andere objecten die de snelheid vertragen. Er is tevens een grote groep mensen die graag een shooter speelt die niet al te ingewikkeld is. Ze willen gewoon lekker schieten en zich niet verdiepen in ingewikkelde gameplay. Call of Duty is voor de ervaren speler interessant, er zijn heel veel verschillende tactieken die je kunt hanteren. Het is echter voor de leek eveneens amusant. Je kunt zonder bekend te zijn met het spel gelijk meedoen en er een hoop lol aan beleven. Ook al ben je er niet goed in, het is nog steeds een leuk spel.

De verhaallijn is altijd onderhoudend   

Wanneer je meer van single player spellen houdt, dan is Call of Duty nog steeds een aanrader. Dit heeft vooral te maken met de uitstekende verhaallijnen. Hier wordt volop aandacht aan besteedt. Het verhaal zit goed in elkaar, en de personages zijn heel erg realistisch. Het enigste nadeel is dat veel Call of Duty spellen erg patriottistisch zijn, vanuit een Amerikaans perspectief. Wanneer je hier niet van houdt zal je hier wel even doorheen moeten prikken. Echter, het spel is ondanks dit nog steeds de moeite waard. Omdat het spel er ook zo realistisch uit ziet, komt het verhaal nog sterker over. Het lijkt net alsof je in een soort van interactieve film terecht bent gekomen.

Om een zo goed mogelijk verhaal neer te zetten trekken de makers van alles uit de kast. Om een voorbeeld te noemen: in Advance Warfare hebben ze gebruik gemaakt van de diensten van Kevin Spacey. Dit is een wereldbekende acteur, hij vervulde onder meer de hoofdrol in de serie House of Cards. In het spel speelt hij een leider van een ‘evil’ militaire corporatie.

Goeie marketing gericht op de juiste doelgroep

Call of Duty besteedt veel aandacht aan het bedienen van de doelgroep. Het spel wordt meestal gespeeld door mensen in de categorie 18-30 jaar. Het wordt over het algemeen ook gespeeld door mannen. Call of Duty is er constant mee bezig om een spel te ontwikkelen dat aansluit bij de verlangens van deze doelgroep. Verder heeft het spel een enorm budget tot hun beschikking. Hierdoor kunnen ze heel veel en gericht adverteren, waardoor ze er zeker van zijn dat het spel constant onder de aandacht blijft.

Er zijn kortom een hoop redenen waarom Call of Duty zo populair is. Ben je geïnteresseerd? Probeer het zelf eens een keer, een deel van het spel is gewoon gratis te spelen wanneer je bijvoorbeeld over een PlayStation beschikt.